Wifi samtal / VoLTE / Voice IP

Det har framkommit att Telia kommer avsluta nuvarande tjänst av fast telefoni med gamla fasta telefoner via sladd i routern. Troligen kommer tjänsten upphöra under andra halvåret 2023. Styrelsen har därför satt sig in i vad det finns för alternativ. Vi har då konstaterat att informationen från Telia varit bristfällig gällande fast telefoni. När Telia talar om att ersätta med fast telefoni via mobilnätet uppfattas det fel då den egentliga funktionen är wifi-samtal med ”mobiltelefon”, dvs via din router hemma. Skillnaden mot idag är att det måste vara en telefon med SIM-kort. SIM-kortet gör att telefonnumret känns av även när man ringer via routern, dvs wifi. Benämningen på tjänsten kan vara olika beroende på vem/vilket bolag man talar med.

Styrelsen har testat att det fungerar och vi har även hjälpt en medlem med väldigt dålig mobiltäckning att testa. Alla som testat är överraskade över hur bra det fungerar.

Det finns tre sätt för dig som vill ha kvar din ”fasta” telefon, men även för den som vill förbättra samtalskvalitet på vanliga mobilsamtal genom att aktivera wifi-samtal i mobilen.

1. Använda sin vanliga mobil. Kolla med din operatör så att detta ingår i ditt vanliga abonnemang om du är osäker.

2a. För den med gruppavtal som ha kvar sitt fasta nummer och kan tänka sig använda en gammal mobil behövs bara SIM-kort från Telia. Se nedan för hur detta beställs.
Äldre mobiler som stöds https://www.telia.se/privat/support/info/mobiler-volte-wifisamtal

2b. För den som behöver lite större knappar finns det speciella telefoner. Vid sökning på internet ”knapptelefoner för wifi-samtal SIM-kort” får man fram nästan 30 exempel från olika säljare. Telefon kan även beställas via Telia enligt bilagan ovan.

För 2a och 2b ingår alla samtal inom Sverige gratis, även utanför hemmet mot mobilmast. Surfa med wifi mot en router ingår. Vad vi känner till ingår inte någon surf utanför wifi-täckning.

Att ställa in wifi-samtal i mobilen.

Då det ser lite olika ut för olika tillverkare har vi tagit fram länkar för några fabrikat. Tänk på att din mobil kan klara wifi-samtal trots att den inte finns med via länkarna nedan.

Iphone               Samsung           Sony                   Xiaomi               Huawei

Styrelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s