Ansluta fastighet till fiber

Ligger min fastighet inom Östra Sventorps fiberförenings upptagningsområde?

För att veta om din fastighet ligger inom Östra Sventorps fiberförenings upptagningsområde så kan du titta på vår områdeskarta som avgränsar det område som vårt fibernät kommer byggas i. Ligger din fastighet inom det markerade området har du möjlighet att ansluta till vår fiberförening. Du blir medlem genom att fylla i en anmälningsblankett för ett definitivt besked senast 15 juni 2014. Du hittar ansökningsblankett här: ANSÖKAN om medlemskap fiber.

Ligger din fastighet utanför vårt upptagningsområde? Då har du tyvärr inte någon möjlighet att ansluta din fastighet via oss. Om det inte redan finns en fiberförening för området kring din fastighet så rekommenderar vi varmt att du går ihop med dina grannar och startar en fiberförening och ser till att även ni får ett ordentligt bredband draget till era fastigheter!

Vad händer efter att anmälningstiden gått ut?

Vi kommer så snart vi kan att börja med kanaliseringen, att plöja ned slang för hela fibernätet. Vi kommer gräva hela vägen till din tomt. Du får själv gräva den sista biten in till huset. På huset monteras en anslutningsbox, och anslutningen dras sedan in i huset.

Vad kostar det?

Den exakta kostnaden blir per medlem går tyvärr inte att säga förrän vi vet hur många som ansluter sig till nätet. Kostnaderna fördelas jämt på samtliga anslutna medlemmar, så ju fler som ansluter sig inom området desto lägre blir kostnaden per fastighet. Anslutningsavgiften är tänkt att täcka fiberföreningens kostnader för att bygga nätet. Eftersom vi bygger nätet själva kommer vi att hålla nere kostnaden så lågt det går. Vi uppskattar enligt våra kalkyler att slutkostnaden för anslutningen hamnar på ungefär 20 000 kronor. Efter att anslutningen är klar tillkommer kommer en abonnemangsavgift för TV, telefon och datoruppkoppling. Denna avgift är satt till 300 kr, betydligt lägre än vad de flesta betalar idag för TV och telefon och tillsammans med de lägre abonnemangskostnaderna för dessa tjänster över fiber innebär detta att investeringen har betalat av sig själv inom några år, uppskattningsvis 3-5 år för en generell familj.

Jag har inte råd att gå med nu, kan jag ansluta senare?

Det kan finnas möjlighet att ansluta senare, nätet byggs med vissa marginaler, men det finns inga garantier för att det kommer finnas tillräckligt med plats i just ditt område när nätet är färdigutbyggt. Om möjligheten finns så blir anslutningskostnaden dessutom mycket högre. De bidrag vi söker nu vid utbyggnaden av nätet sänker priset per fastighet med en betydande procentuell del jämfört med den faktiska kostnaden. Bidragen går inte söka i efterhand, så du kommer behöva betala hela den faktiska kostnaden. Du behöver då sjävbekosta grävning till närmsta inkopplingsstation, fiberblåsning till din fastighet och installation av utrustningen utöver eventuell anslutningsavgift till föreningen. Erfarenheten från andra socknar som redan har ett färdigt fibernät visar att kostnaden för att ansluta i efterhand ofta blir minst den dubbla mot att gå med från början.

Anslutning till fibernätet höjer värdet på din fastighet och enligt erfarenheter från andra platser i landet är bankerna är ofta villiga att ge förmånliga lån utan säkerhet.

När är det klart?

Exakt när det är klart är omöjligt att säga idag. Vi räknar med att hela nätet ska vara komplett 2015, men under arbetet kommer de som bor i områden som blivit avklarade att bli anslutna allt eftersom. Anslutningsstarten kommer därför variera över olika områden i fibernätet. Någon plan för i vilka områden arbetet skall påbörjas eller avslutas finns ännu inte.

Vad är månadskostnaden om jag inte nyttjar några tjänster?

Du betalar anslutningen till fastigheten, en engångskostnad, därefter betalar du bara för de tjänster du själv beställer. Om du inte utnyttjar några tjänster via fibernätverket betalar du heller ingenting utöver den årliga medlemsavgiften till föreningen på 300 kr. Man kan se det som en investering som höjer värdet på fastigheten och sen själv välja när, eller om, man vill börja använda den.

Vad händer vid ett strömavbrott?

Nätet har reservkraft som räcker för en stunds strömavbrott, så kortare strömavbrott påverkas uppkopplingen inte av. Blir det strömavbrott i din egen fastighet och du inte har reservkraft (batteribackup) till fibermottagaren och din utrustning så hjälper det dock inte att nätet har reservkraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s