Vad innebär fiber?

Vad är fiber?

Ett fibernätverk är, precis som det låter, ett ledningsnät uppbyggt av optiska fiber som leder ljus istället för elektricitet. Informationsöverföringen i en optisk fiber går därför med ljusets hastighet och den klarar att överföra en signal över väldigt långa sträckor. Överföringshastigheten begränsas endast av den utrustning som sitter mellan fibrerna, så när framtiden bär med sig allt kraftigare teknik behöver endast ändutrustningarna bytas, inte fibrerna, eftersom de inte har någon övre gräns för kapaciteten

Varför behövs fiber?

De optiska fibrerna konkurrerar idag ut koppartrådar i allt större omfattning efter som fibrerna är tunnare, förbrukar mindre elektricitet och dessutom är de en billigare lösning även rent materialmässigt. Den kanske viktigaste anledningen till att vi bygger fibernätet nu är att Telia inte längre kommer att reparera större skador på kopparledningarna. Som ersättning kommer man att erbjuda så kallad ”Fast mobiltelefoni” som inte har samma kvalitet som den fasta telefonen. Det är inte alltid en utveckling som är till fördel för oss som bor på landsbygden där täckningen kan vara bristfällig eller saknas helt.

Med fiber får man en mycket pålitlig internetuppkoppling där kapaciteten och hastigheten inte varierar med antalet uppkopplade användare så som det gör med de mobila bredbanden.

Utan fiber kan man naturligtvis se på tv precis som vanligt, men sändningarna via fiber har högre kvalitet och det kommer hela tiden nya funktioner i tv-apparaterna som kräver fiber för att fungera tillräckligt bra. Man kan till exempel hyra film med några knapptryckningar direkt från TV-soffan. Vilka funktioner som framtiden har att bjuda på vet vi naturligtvis inte, men vi kan vara ganska säkra på att de kommer kräva allt mer av internetanslutningen!

Varför ska jag ha fiber till min fastighet?

Modernt fiberbaserat bredband erbjuder ”tripple play” som innebär att man samtidigt kan både ringa, surfa på internet och titta på TV.

Fördelarna med fiber är bland annat

 • Ökad kapacitet, fibern klarar utan problem både telefon, tv och internet samtidigt.
 • Väsentligt mycket billigare telefontjänster.
 • Spara pengar på billigare telefon, TV och bredband. Månadskostnaden blir mycket mindre med fiber jämfört med abonnemangen för tv, fast telefon och internet. Fibern betalar sig för ett genomsnittligt hushåll på ca 5 år.
 • Du kan kommunicera med vänner och bekanta över hela världen med både ljud och bild.
 • Ökar möjligheterna att skapa och utveckla eget företagande, liksom att arbeta hemifrån eller delta i föreläsningar på distansutbildningar.
 • Med fiber kan vi i glesbygden få tillgång till precis lika snabb uppkoppling som man kan få i Stockholm, New York eller vilket annat ställe som helst och därmed också få samma tekniska möjligheter för internetbaserad utveckling.
 • Fibern förläggs i mark och är därför väldigt driftsäker och okänslig för olika typer av störningar.
 • Fibern leder inte elektricitet och är därför inte mottaglig för blixtnedslag.
 • Höjer värdet på hastigheten.
 • Minskar behovet av resande. Möten kan ske över nätet med både ljud och bild.

Jag har ingen dator, varför ska jag då ha fiber?

Även den som inte har någon dator kommer att spara på att gå med. Man kommer att kunna titta på TV med fantastisk bild- och ljudkvalité utan digitalbox och vid telefonsamtal behöver du bara betala den blygsamma samtalskostnaden. Vi kan även räkna med att det kommer fler tjänster i framtiden, som vi ännu inte kan ana oss till.

Jag har varken dator, tv eller internet, vad är vitsen med att jag ansluter mig ändå?

Du kan välja att få en fiber dragen fram till fastigheten men att sedan inte starta ett abonnemang. Du betalar då inte någon löpande abonnemangsavgift utan bara engångskostnaden att få fiber fram till fastigheten. Det möjliggör att du, eller någon av fastighetens framtida ägare, har garanterad möjlighet att ansluta och starta ett abonnemang om behovet uppstår vid ett senare tillfälle. Dras inte fiber till huset nu innebär det en betydligt högre kostnad att ansluta senare eftersom du då själv får bekosta att gräva sträckan från din fastighet till närmsta station plus installation. Det kan till och med vara så illa att det inte ens är möjligt att ansluta. Att fastigheten är fiberansluten ökar dessutom värdet för fastigheten och gör den mer attraktiv på bostadsmarknaden eftersom framför allt barnfamiljer och egna företagare värderar detta högt!

Vad tillför fibern mitt internetanvändande?

 • Högre hastighet både ned och upp från fastigheten. Du kan snabba nedladdningar av filer, webbsidor blir inte lika slöa att använda och det går precis lika fort att ladda upp filer på internet som att ladda ned!
 • Hastigheten är oberoende av hur ensligt och otillgängligt man bor och påverkas inte av hur många som är uppkopplade.
 • Hastigheten möjliggör också att du snabbt och enkelt kan spara alla viktiga dokument, foton och annat som du har på datorn på någon sida som erbjuder utrymme. Vi har ju ofta stora personliga värden sparade på våra datorer nu för tiden, och detta gör att allt som du sparat där finns kvar även om datorn går sönder och allt som låg på den är för evigt försvunnet!

Vad är IP-telefoni och vad är vitsen?

IP-telefoni är rent tekniskt i stora drag lik den fasta telefonin idag, bara att informationen går en ljus genom fibern istället för med elektricitet genom kopparnätet. För dig som användare kan skillnaden vara att du får sätta en adapter på din vanliga telefon och sen kan använda den precis likadant som du gör idag med din fasta telefon. Du kan till och med behålla ditt gamla vanliga telefonnummer. Det är ingen revolutionerande förändring. Inte förrän när räkningen kommer. Priserna ligger på en helt annan, mycket lägre, nivå.

Vad innebär TV över internet?

 • Perfekt mottagning.
 • Klarar HDTV format.
 • Du kan använda olika “SVT Play” funktioner, till exempel att se på TV-program när det passar dig, utan att behöva komma ihåg att spela in dem.
 • Du kan använda dig av ”Video on demand”, hyra filmer över nätet, och se filmer med bra kvalitet i HDTV-format.

Vad är Triple Play

Triple Play är något som dyker upp lite då och då. Det är den fackterm som används för pakettjänsten IP-telefoni, internet och TV tillsammans. En kombinering av tjänster hos samma leverantör ger oftast ett bättre pris än om man tecknar avtal för vart och ett för sig.

Säkerhet

Eftersom fiberanslutningen är mycket pålitlig kan t.ex. trygghetslarm,  inbrotts- eller brandlarm kommunicera med exempelvis larmcentral eller hemtjänst med mycket hög driftsäkerhet som inte kräver bra täckning. En ökad trygghet för dig.

Hur framtidssäkert är fiber?

Fibertekniken utvecklas precis som allt annat. När det gäller fiber så är det främst utrustningen i ändarna på fiberkablarna som man försöker förbättra idag för att kunna utnyttja allt mer fibrernas kapacitet. En opto-fibers kapacitet är i teorin oändlig! Livslängden på en fiberkabel är mer än 50 år och den kan bytas ut eller uppgraderas enkelt utan att behöva gräva på nytt. Uppdateringar för att öka hastigheten i framtiden görs genom att byta ut elektronik i kopplingspunkterna ovan jord (ändutrustningen). Fibernätet är helt ohotat det alternativ med högst kapacitet idag, och är väl rustat att kunna hålla den positionen långt in i framtiden.

Vad är alternativen?

Du kan läsa om dagens alternativ till fiberanslutning här: Alternativ till fiberanslutning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s